Har du tänkt på vad som leder oss att älska rabatter? Eller varför
skillnaden mellan 100kr och 200kr har mer betydelse än skillnaden mellan 1100 kr
och 1200 kr för oss?
Att köpa något till det lägsta priset är en önskan som varje rationell individ har. Det är inte bara logisk men vissa psykiska anledningar bevisar att det är också psykisk. Den mänskliga förmågan att räkna är anslutna till flera delar av våra hjärnor.
Experimenten vid Yale-universitetet (av Karen Wynn på 1990-talet) visar att till och med innan vi kan räkna utvecklar spädbarn förväntningar på vad som borde vara resultatet av en tilläggs- eller subtraktionsekvation. De kan relatera proportioner men de vet inte siffror eller symboler. De kan berätta värdet för en grupp med avseende på den andra.
Men varifrån kommer denna förmågan?
Det är kul och veta att denna förmåga kom ifrån våra förfäder – Schimpanser , i 'Har djuren förståelse av Rabatter?' berättas om schimpansersförmågan. Sättet som vi jämför siffrorna påverkar på våra inköps och finansiella beslut.
Exempelvis fler kommer att föredra att köpa en produkt med 9,75% rabatt på 100kr
än en produkt med 5% rabatt på 95 kr! Det faktiska priset var samma 90,25 kr i
båda fallen men människor valde den högre rabattprocenten.
Kati Silver( 2015) i en artikel som heter ”djuren har utvecklat förmågan att räkna” berättar att schimpanser kan också gå ett steg utöver räkningen som vi berättar mer om den i 'Har djuren förståelse av Rabatter?'.
Då är den vår natur, vår intuition. Inte för att vi är skyldiga att följa det, men det kommer att vara vårt första drag utan någon tanke!
Våra miljoner år gamla instinkter påverkar vårt sätt att tänka på värde,
spara pengar och våra köpbeslut även i dag!